Banken zijn strenger geworden voor huizenkopers
Banken wijzen huizenkopers die aankloppen voor een hypotheek steeds vaker genadeloos de deur. De huizenprijzen mogen dan wel dalen, één op de achttien transacties gaat uiteindelijk niet door omdat de koper de financiering niet rond krijgt. Dit constateert Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van makelaars (NVM).
Veel mensen die hun woning te koop hebben staan, vragen nog steeds een veel te hoge prijs. Omdat het aanbod momenteel erg groot is, worden alleen de scherpst geprijsde huizen snel verkocht.
„Een paar jaar geleden, toen de huizen een stuk duurder waren, was de financiering bijna nooit een probleem. Banken zijn een stuk strenger geworden.” Wie vorig jaar bijvoorbeeld moeiteloos drie ton kon lenen, krijgt nu zomaar 50.000 euro minder. „De champagne wordt tegenwoordig pas opengetrokken als de koper aangeeft dat hij of zij de financiering echt helemaal rond heeft”, aldus Hukker.
Niet alleen frustrerend voor kopers maar ook voor de verkopers, die zuchten onder het feit dat de woningmarkt totaal op slot zit. Een kwart van de 160.000 huizen die bij de NVM-makelaars in de etalage hangen, staat inmiddels meer dan een jaar te koop. „Het trieste is dat de interesse voor veel van die woningen vanaf het begin bijna nihil is. Ruim 64.000 woningen zijn zelfs nog nooit bezichtigd”, verzucht Hukker.
De NVM-voorzitter maakt zich ook zorgen over de groeiende groep die hun huis eigenlijk nog voor het eind van dit jaar moet zien kwijt te raken omdat de eigenaren anders in de financiële problemen komen. „Het zal voor deze mensen een harde dobber worden om op te vallen en de concurrentie af te troeven. Kopers in het goedkopere segment hebben namelijk gemiddeld keus uit zo’n vijftien voor hen geschikte huizen op de juiste locatie. In het duurdere segment is dit aantal al opgelopen tot boven de vijftig.”
De prijs van een gemiddelde koopwoning daalde in een jaar tijd met vijf procent tot 229.000 euro, al zijn de verschillen per regio groot.
In Amsterdam zakte de prijs bijna tien procent in, op de Zeeuwse eilanden werd elf procent minder afgetikt bij de notaris. Vooralsnog blijft het dus sappelen voor de makelaardij. Inmiddels hebben zo’n 150 kantoren de deuren moeten sluiten omdat er geen fatsoenlijke boterham meer te verdienen valt. „Andere kantoren zetten mensen op straat, waardoor er al duizenden arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan.”